Skip to main content

Opskrifter

Spidskålssalat med økoand fra Rønhøjgaard

Tid i alt: ca. 30 min.

Arbejdstid: ca. 20 min.

Antal personer: ca. 4 pers.

Ingredienser:

Ca. 300 g. confiteret andelår eller
anderester fra Mortens aften eller
julens andesteg
1 lilla spidskål
2 appelsiner
1 bundt persille
4 forårsløg
75 g. tørrede tranebær/abrikoser

Dressing:

2 spsk. olivenolie
Saften fra 1⁄2 usprøjtet citron 1 tsk. honning
1 tsk. dijonsennep
Salt
Peber

Fremgangsmåde:

Bruger du confiteret andelår, så tilbered det i en forvarmet ovn ved 225 grader i et ovnfast fad i ca. 20 min.

Skyl spidskålen grundigt og snit den fint.
Skær skrællen af appelsinerne og skær dem i tynde fileter.

Skyl og hak persillen.
Bruger du tørrede abrikoser, skæres de i mindre stykker.

Bland spidskål, appelsiner, persille, forårsløg, tranebær/abrikoser og andestykker i en skål.

Pisk dressingen sammen.

Hæld dressingen over salaten og vend forsigtigt ingredienserne sammen.

Langtidsstegt økoand fra Rønhøjgaard

Tid i alt: ca. 5 timer

Arbejdstid: ca. 1 time

Antal personer: ca. 5-6 pers.

Ingredienser:

1 and fra Rønhøjgaard
på ca. 3,5 kg.

Fyld til anden:

1 håndfuld svesker 1 øko appelsin
2 æbler
5-6 kviste timian
1 spsk. salt Peber

Ingredienser til bradepanden:

Indmaden fra anden
3 gulerødder
3 rødløg
5 stængler bladselleri
1 flækket vaniljestang
5 dl. appelsinjuice (evt. friskpresset)
1 liter vand

Tip:

Du kan stege anden dagen før. Når den er kølet af, parteres
den og lægges i et ovnfast fad, hvorefter der pensles
med andefedt.
Inden servering opvarmes anden i ovnen i ca. 30 min. ved 175 grader.

Fremgangsmåde:

Det tager ca. 2 døgn at tø anden op i køleskabet.
Tag anden ud 1 time før tilberedningen.

Rens, soigner og tør anden med køkkenrulle.
Gnid omhyggeligt anden indvendigt og udvendigt med salt og peber.
Skræl og skær appelsin og æbler i grove tern. Kom dem i en skål og vend dem med svesker og timian. Fyld anden med blandingen og luk den derefter med kødnåle eller sy med bomuldssnor.

Gør grøntsagerne i stand og skær dem i grove stykker. Læg indmaden fra anden, gulerødder, rødløg, bladselleri og en flækket vaniljestang i en bradepande.

Læg anden med brystet opad på risten over bradepanden og hæld appelsinsaft og 1 liter vand over anden, så det løber ned i bradepanden.

Sæt anden i en kold ovn ved 125 grader uden varmluft. Steg anden i ca. 4 timer. Hver time dryppes anden med appelsinsaft og sky fra bradepanden. Når temperaturen på anden er 65 grader, så hæves temperaturen i ovnen til 225 grader. Anden steges videre i ca. 20 min. eller til temperaturen på anden er ca. 75 grader. Stik en kødnål i anden. Løber der klar saft ud, er anden færdig.
God appetit!

Anderilette af økoand fra Rønhøjgaard

Tid i alt: ca. 15-30 min.

Antal personer: ca. 6 pers.

For at undgå madspild laver vi gerne anderilette af rester fra andestegen fra Mortens aften eller juleaften.
Det er meget nemt at lave og kan holde sig i køleskabet i op til 1 måned.
Vi spiser gerne anderilette på ristet rugbrød, hvor tilbehøret er syltede drueagurker og sennep.

Ingredienser:

Ca. 350 g. stegt andekød
1 dl. andefedt
Salt
Peber
Evt. persille eller frisk timian

Fremgangsmåde:

Trevl kødet med et par gafler og hak derefter kødet med en skarp kniv.
Kom kødet i en skål, tilsæt andefedt lidt ad gangen og rør det godt sammen, indtil det har en passende konsistens.

Tilsæt salt og peber og evt. hakket persille eller frisk timian.
Kom rilletten over i små forme og pres kødet godt sammen.

Læg et tyndt lag fedt på toppen, men sørg for at det dækker al kødet.